Jump to content
Sign in to follow this  
LHW

Selv fitting og modificering af udstyr / JERN SET

Recommended Posts

Hej Lars

 

Jeg kunne måske godt tænke mig at give mig i kast med "test" delen. Mit jernsæt er et Mizuno MX-100 i "standard" længde. Derudover har jeg 2 hybrider i mx-700 serien i 23 og 20 grader svarende til 4 og 3 jern, begge også helt standard.

Hvis jeg forstår det rigtigt, handler det om at gøre jernene kortere (grippe ned) og erstatte noget af vægten med bly tape. Er det rigtigt ?

 

Med venlig hilsen

Andreas

Share this post


Link to post
Share on other sites

I korte trekk JA
Det er i den korte enden av et sett det er "kritisk" de må ikke blive for kort, men fungerer den enden (8,9, PW), så har vi et set vi kan modificere, og benytte #8 eller #9 som start. Benytter vi #9, bliver det det "korteste" set, og starter vi fra #8, bliver det 1/8" del længer vs varianten der starter fra #9
De 2 nederste linjer i alle 6 bokser er de relevante for dig

Tag dit lengste jern, monter et stykke tape på grippet som tager bort den delen vi planlægger å save af, og tilfør de små gram hoved vægt som vist her
Fungerer det bedre, er det bare å save og følge tabellen, men prøv for god orden skyld også mere vægt end hvad du ser her, da det er mulig den var for lav til å starte med (til dig)

dit #5 høres ud som det længste jern, så det skal "tapes ned" 0.5" (#9 som start) eller 3/8 " kortere (#8 som start) og tilføres 2.1 til 2.2 gram bly tape , så det er ufattelig enkelt å teste det her.

989452861_38WALLPHOTO.thumb.PNG.deeae9d4fbb7d489c4ca15bcaae78436.PNG


Hybrider må jeg har faktiske specs på, der er ingen "standard" som gør at vi kan inkludere de direkte, vi må ha faktiske data (se om du kan finde de på nettet, både længden og standard SW de måtte ha, så kan jeg regne ud hva man så skal gøre ved de forat de skal falde direkte ind i den lange enden.
Skaft vægten må også med (differancen fra jern til hybrid)

Edited by LHW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Lars

 

Mange tak for din hjælp. Jeg glemte selvfølgelig at fortælle at mine jern har grafitskafter - gør det en forskel i forhold til vægt og længde ?

 

På mine skafter står der følgende : torque 3,3. Weight 68 g og det gælder begge skafterne - selv om jeg kan se at skafterne ikke er lige lange.

 

Skafterne er af typen exsar hs4 regular flex og selvfølgelig grafit.

 

Det bliver interessant om jeg kan mærke forskel og om der skal tilføres mere blytape end først tiltænkt !

 

Mvh

Andreas

Edited by AJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om hybriderne  har samme skaft som dine jern er det hele lige ud af landevejen...de skal så benytte de tal du ser for #3 og #4 som jern, forudsat at SW værdien OGSÅ var som i dine Jern. (de er typisk det samme, men tjek på nettet så du er sikker). Samme test må til uanset, tape den kortere, læg på de gram blytape som anbefales og test køllen.

HUSK!. når vi laver det her, laver vi ALLE til den samme FAKTISKE modstand, så de skal swinges ens, det er slut på at de lange skal ha det lille extra, alle skal swinges som om de var den samme køllen, DA fungerer det her, og du vil opleve bedre dispersion på de alle sammen. (mindre variabler på distance fra slag til slag med den samme køllen)

PS! Grafit skafter BØR kappes med en dremel eller tilsvarende, eller en FIN tandet sav.
Skal du benytte sav, monter ett stykke kraftig tape rundt skaftet, så saver du igennem tapen.
Det hindrer at skaftet "splintrer" om saven tager fat i et stykke carbonfiber den ikke kan kutte men forsøger å rive ud af skaftet. IKKE brug kraft når du saver, brug TID og kap så "ret" som mulig. Man skal "hygge sig" med jobben, ikke stresse den igennem. 

Mål mindst 2 ganger...kap bare en gang, det er når vi måler vi laver fejl, så kapper vi fejl, så sikre dig at du har målt rigtig, tjek så en gang til, så kan du save

Edited by LHW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fast and dirty....
Man kan bestille "hvad som helst" fra OEMs, og med grip løs i boxen så man selv kan modificere længder og balance.
Fra set man kan bestille, og bygge om selv, har jeg valgt ud 5 alternativer for Længde, alle MOI matchet.

Har man ett #9 jern som er perfekt, eller bestiller et set der fokus er på længden og SW for #9 jernet som er "point Zero" her, (eksempel plus 0.5" på længden), så kan man benytte de her charts direkte. Tolerancer fra OEM vil følge videre om de ikke tages hånd om, så tallene forudsetter at leverancen eller det man starter fra er savet korrekt til 4/8" mellem jern, og at de alle har den samme SW værdi som "point Zero".

3 Set ups baserer seg på millimeter, det første går ud på at vi saver af 2,4,6,8,10 og 12 millimeter fra butt siden, (10.7 mm fra jern til jern mod standard 12.7), så varianten med 3 millimeter progressive butt cut, så en med 4 mm, samt 2 som baserer sig på tommer med 1/8" (9.35 mm fra jern til jern), samt et sidste og korteste alternativ på 5/16 (7.93 mm ) fra jern til jern. På dette vis kan vi få den lange ende "akkurat rigtig for os", der vi sikrer os at den korte IKKE er for kort. Studer tallene for de længste jernet vs standard, så ser man bedre hvordan alternativene ender op. De er nærme men ikke ens. Vi kan altså beholde den korte enden "rigtig", og sørge for et #3 jern som er 1, 1.5 eller op til 2 jern kortere (0.5 "- 0.75" eller 1.0" kortere end standard) Det betyder at en som nå kun kan handle 5-PW, kan spille 3-PW om vi går 5/16" da hans #3 jern bliver som dagens #5.


Det er altså lige ud av landeveien for alle de 5 alternativer, den ene av de, 10.7 mm kan laves UDEN at vi behøver å resette noget som helst på hoved vægt, mens de andre alternativer fordrer de grams resat som tabellene viser. Enklere å lave Custom sets DIY kan det ikke blive.

Brug #9 jernet som basis, og bestil fra OEM hvad du vil som vanlig sett med 4/8" mellem jern, der specs for #9 bliver som du vil point Zero skal se ud, og husk, Løse grips i boksen. Da kan du gå direkte på her og save ned butt siden som anvist, tilføre de ekstra gram som anvist, montere nye grips og ud for å spille.
Da har du selv lavet dig ett Custom set på både længde progression og MOI matched, en modifisering som normalt skulle koste nogle tusind ekstra, men som her koster en ruld bly tape og lidt save arbejde....

På WRX koger det nå med Custom Irons og MOI matching, og de som går denne vejen har stort sett samme kommentar...hvorfor gjorde jeg ikke dette tidligere, Jernspillet har aldrig været bedre end hvad det bliver om vi går denne vejen, og her ser man at man kan lave det selv, nå som man ved "how too".....


Dette chart bør lagres af alle som har interesse for tema, der er ikke andre som udleverer denne slags info gratis, og i finder ikke mange steder som kan byde på denne info selv mod betaling, for det her er ikke noget man har forstand på i en vanlig Golf shop. En spiller i USA tog med et af mine charts (det store ovenfor) til sin Club maker som bare rystet på hovedet og sa...så nemt er det altså ikke....men han tog jobben på forlangende fra spilleren og kom sjok skadet tilbage....det passet, det var så nemt som kortet viste, og her er et som er enda bedre og giver flere muligheder en "bare 3/8"".....

952373756_DIYMoimatchoptions.thumb.JPG.a030030778709180c5e5f53a9be243ee.JPG
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Betyder ovenstående tabel, at hvis du cutter 2 mm af fra 8 jern og ned, så vil der ikke skulle ændres på vægt af hoved for at MOI-match? Forudsat at SW er ens på alle jern til at starte med.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, MH80 said:

Betyder ovenstående tabel, at hvis du cutter 2 mm af fra 8 jern og ned, så vil der ikke skulle ændres på vægt af hoved for at MOI-match? Forudsat at SW er ens på alle jern til at starte med.


Ikke helt men meget nærme, vi ville ramt plet om vi kunne TAGE BORT 0.8 gram fra #3 jernet, SÅ nærme kommer vi, og det giver en microskopisk faktisk progressjon vs MOI, men LANGT fra der vi startet som flad SW value for alle. (* se fod note)

Proggressivt minus 2 millimeter er derfor den absolut enkleste varianten med en SWP slope på 1.1 SWP mod MOI på 1.33, og den skal altså IKKE ha tilført vægt, så det kan IKKE laves enklere, og vi kan da få et #3 jern til lengden af dagens #4 jern som resultat, så en som nå spiller 5-PW kan udvide til 4-PW og han som spiller 4-PW til 3-PW

Eftersom ALLE OEMs tilbuder set med grips umonteret, kan man bestille "hvad man vil", og besørge at specs så bliver rigtig for #9 jernet, og når de kommer hjem, save alle progressivt minus 2 mm, montere grips, ud å spil.....

PS! Tolerancer fra OEMs bliver IKKE resat her, dette er med forbehold om at hele settet har korrekte lengder, og samme SW verdi på alle jern når de leveres, så skal man lave dette "helt rigtig", skal SW balancen, loft lie og lengde laves rett FØR man saver ned, så er vi der.

NB! Lie vinkler påvirker SW value, og vi kan benytte formelen 4 grader lie = 1 SWP og bruger vi 1 SWP = 2 gram så er der 0.5 gram pr grader.
I et set 3-PW der #3 jernet ender "1 jern kortere", skal vi 0.5* UP right, og da krymper de 0.8 gram for meget til 0.55 gram......10.7 mm set up er genialt, og indenfor enhver tolerance vi med rimelighet kan sammenligne det med.

Lie vinkel progression i dagens set er typisk 0.5* fra jern til jern, så vi skal se det som "1 grader pr tomme"
Bygger vi ett 3/8" dels set, og ender med ett #3 jern som er -6/8" så er det også 6/8 del av 1 grader eller 0.75 mer upright som behov.....
Det er IKKE taget hensyn til det i tabellene....men det utgør da 0.37  gram som burde tilføres ekstra, (3.5 gram bliver til 3.87 gram på #3 jernet) men vi ved faktisk ikke riktig hvad for nogle lie vinkler der passer spilleren vs std (flat eller upright for #9 jernet), så jeg har udeladt de for ikke at lave det her mer kompliceret end hvad det er.

Vi bør UANSET tune head weight så vi er tilfreds med resultatet, se derfor på de her tabeller som et "godt startsted" og noget de fleste finder "godt nok".

Edited by LHW
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Et chart af det mere avancerede slaget som vel hører hjemme i tråden "for de specielt interesserede", men det passer også her.

SW systemet vi kender fra golf udstyr som i jern set der ofte er "D2" i Herre Standard med stål skafter giver os et lidt forkert billede når værdien "D2" er den samme for alle Jern i ett set, da det kan forstås som om at alle jern så har den samme "balance" eller "modstand", eller som det heder i fysikkens verden.... MOI, eller Moment of Inetria som helt enkelt er en den modstand en genstand yder mod å blive sat i bevægelse.

SW systemet giver rent faktisk Progressivt større modstand jo lengere jernet er, så ingen af de er ens, og for rigtig mange som ikke har det store talentet som Tiger og de andre, er det ikke kun længden, og loftet som gør #3 og #4 for besværlige, men den faktiske modstand de her jern giver ift de kortere jern som de fleste har det godt med om de ikke er helt gal på specs.

Differencen mellem et set der er matchet til den samme SW værdi for alle jern, og til et set der alle jern faktisk har den samme modstand og MOI er ret stor.
Vi kan sagtens MOI matche et classic set, og beholde 4/8" deler mellem jern, men vi opnår da ikke den fulde forbedring i den lange enden som er mulig, da vi jo kun har bedret 1 af 3 parameter som gør at de lange var for svære eller bare ikke rigtig så god de burde været.

Går vi til den varianten som efterhånden har været benyttet av utallige som vil MOI matche, så er det 3/8" dels varianten, da den passer nemt med en Golf ruler, uanset hvor man var i verden, samt at det gav meget lidt vægt som skulle tilføres det enkelte jern, man kunne lave det med blytape.

Men...og det her er det store men....MOI Match er det "helt rigtige", om vi spiller våre jern på Single length metoden, som om de alle var det samme jernet, altså samme swing og kraft.
SW systemet er den modsatte varianten, der skal mere kraft til, jo lengere vi vil flytte bolden (lengere jern skal ha mere knald på).
Det som føles rigtig for spilleren her, det som er naturlig for han, DET er det helt rigtige, men vi behøver IKKE tage til takke med "enten Flad SW eller Flad MOI", vi kan nemlig få dette akkurat som vi vil, det er det jeg viser på det her kortet.

Her har jeg lavet en tabel, som starter med hvor mange gram der skal resettes de respektive hoveder, fra SAMME FAKTISKE MOI værdi, som på SW scalen vil vise 1.33 SWP pr. tomme, og hele veien til det klassiske SW systemet i trind på 0.1 SWP pr tomme. Tabellen viser også, (for den som ser en heading som ikke er der), hvor mange gram vi må re-sætte pr. 1/8" vi går kortere. (se tall for #7 jernet som er den første 1/8" kortere, så for #6 som jo viser jern vi har afkortet 2/8"......#8 jernet er her "point zero" eller favoritten vi startet fra, så var favoritten #9 jernet og sættet kun 4-PW, les det som 4-PW eller bare trek heddingen i ret for point zero. Tabellen viser også Head weight progression i gram om man vil dry fitte et nyt set som aldrig er monteret, da har du target slope til højre for alle tenkelige varianter af 3/8" del, like meget hvad for en SW progression som passer det set.

Tabellen viser også meget godt hvor 10.7 mm uden head reset passer ind i det faktiske billedet  med 1.1 SWP inch, samt på hvad der er SW match og hvad der er flad MOI.
Så, går vi 3/8" fra #8 behøver #3 jernet 2.9 gram for å blive identisk med #8 på MOI, men skulle vi helt tilbage til det gamle SW systemet, nå som 3/8" set, så skakl #3 jernet ha 7.8 gram, eller 4.9 gram i differance på "5 jern lengere end point zero, som her er #3"....les derfor tallene som Jern lengere end point zero men KUN for 3/8" eller 9.35 mm set.

image.thumb.png.5ac4d2cde251751b8f43f0a63fd77b0d.png


Hvordan finder man så ud hvad som passer?
Simpelt...tag dit længste jern. "tape ned" efter tabellen ovenfor, start testing af hoved vægt fra MOI som er minimum.
Slå 3 bolde, tilfør 1 gram, slå 3 bolde...bliv ved og noter dig feel og impact, til du føler det er for meget...juster tilbage til der det mulig var bedst, og test igen...
Når du har fundet idealet for dit længste jern, se i tabellen, eller helt enkelt del tallet på antal jern ned til point zero.

Ser du på tallene for MOI på ny, og nå på korteste jern, så ser du tallet 0.6 gram som er "1 jern kortere" , så skulle vi nå udvide tabellen med et #2 jern, så skal vi tage tallet for #3 jernet, og tilføre 1 jern som da er 0.6 gram eller tallet for #7 jernet. #2 jernet ender så med 2.9 plus 0.6 = 3.5 gram. Vi kan nå skrive om alle overskrifter og starte med #3 som da gir #9 som point zero....altså er alle tall "relative" men hele tiden ift 3/8" del mellem jern. 

Man kan så spørge, hvorfor skal ett #3 jern ha kun 2.9 gram, og ett #3 jern nå pludselig ha 3.5 gram? det er hvad differancen udgør om vi skal kopiere MOI fra #8 som vores favorit, eller fra vores #9 som favorit, for #8 og #9 er ikke ens som SW matchet, de har ca 0,.6 gram hoved vægt differance, derfor har MOI 6.4 gram mellem kølle-hoveder i snit, mens SW har 7 gram (på 4/8" dels classiske set, men her kun 5.3 gram mellem jern som 3/8").

Så på samme vis vi kan MOI matche ett 4/8" dels set, kan vi SW matche et 3/8" dels set til flad SW, eller også sin helt personlug til-passede slope for modstand mellem jern, så man henter ud det helt optimale alle veje. Blytape er et must til test.

Edited by LHW
  • Confused 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det skal lige læses et par gange for at forstå det. :) Men en god måde at købe OEM og derefter lave det Custom.

Dette virker vel som udgangspunkt bedst med taper tip? Eller gør det ingen forskel om det er taper eller parallel i forhold til flex?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Flex enders ja, men på ny er vi ude i små nummer, det er bedst synlig på den EXCEL APP jeg har lavet og som viser teoretisk difference for APEX.
Meningen med å lave den delen af appen var at man skulle kunne tune mod Flighted eller den Flightslope man ønsker.

Det spiller deraf ingen rolle hvad for en skaft vægt type eller vægt progression (Descending, Constant eller Ascending) man velger, resultatet bliver det samme.
 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

Ved at bruge forum accepterer du vores Privacy Policy og Terms of Use for brug af siden